Duyulabilmek İçin Seslendirme Metni Nasıl Yazılmalıdır?
Bir projede gerçekten duyulmanızı sağlayacak olan seslendirme metni yazmak, günümüz pazarlamasının özünde yer alıyor.
Peki nasıl?
Örneğin; iki arkadaşınız var ve bir sunum yapacaklar.
Biri, tüm araştırmalardan, kaynaklardan ayrıntıları gözden geçirdikten sonra; konuyu kısa ve öz bir şekilde sunumunu yapıyor ve başarısız oluyor.
Bu arada sunumlarına çok çaba sarf etmediğini bildiğiniz bir diğer arkadaşınız ise, bir şekilde katılımcılarla gerçekten bağ kurmayı ve öne çıkmayı başarıyor.
Bu nasıl mümkün olabilir?
Bu güzel bir soru.
İlk sunum yapan kişinin çok hazırlık yapmış olması ve kendini germesi negatif bir durum oluştururken; ikinci arkadaşınızın diğer arkadaşınıza kıyasla daha konuşkan ve günlük dilden kullandığı kelimelerle izleyiciyi/ dinleyiciyi etkilemesi daha kolay hale gelir.
Çoğu zaman, bir şeyi göz ardı edilmek yerine duyulmaktan ayıran şey; duyulmak için yazılmış olup olmadığıdır.
Kulaklarınla Yaz
Yazmanın ilk adımı, kulaklarınızla nasıl yazılacağını öğrenmektir. Evet, doğru duydunuz. Demek istediğimiz; hedef kitleniz söylediklerinizi duyacakmış gibi düşünerek yazmanız kilit noktadır. Metni yazarken yüksek sesle okumaktan hiç ama hiç çekinmeyin! Kulaklarınızı kullanın ve kendinize şu soruları sorun;
Cümlelerim çok detaylı ve karmaşık mı?
Her seferinde bir fikri tespit etmek zor mu?
Yazarken kendi kendinizi bu sorularla denetlerseniz, bir makale veya kompozisyon için yazacağınızdan farklı yazacağınızı fark edeceksiniz. Bu nokta çok önemlidir.
Okunmak için yazmaya gelince durum çok farklı, makaleleri oluştururken normalde kulaklarımız yerine gözlerimizle yazarız. Okunmak için yazarken, cümlelerinize karmaşık kelimeleri ve fiilleri eklemek kolaydır. Örneğin; eğer, veya, ama, dahil…gibi. Ancak bu tür bir karmaşıklık, kulaklara değil; gözlere bırakılır.
‘Gözlere bırakılır’ derken; bir makalede bu tür çok katmanlı cümleler okunursa ve belki bir ayrıntı gözden kaçarsa veya bir şey anlaşılmazsa, cümleyiyi tekrar basitçe okumak kavramak için kolay olacaktır. Ama seslendirmede, hedef kitlenizin tek seferde duyup, anlaması hedeflenmelidir.
Doğru Dili Kullanın
Elbette hedef kitlenizle konuşurken doğru dili kullanmak faydalıdır, ancak aynı zamanda hedef kitlenizin ilgili olacağı kelimeleri kullanmanız gerekir.
Bu hedef kitlenize bağlı olarak, muhtemelen yazarken daha konuşkan ve basit bir dil kullanacağınız anlamına gelir.
Duyulmak için yazmak istiyorsanız, sözlerinizle zeki veya renkli görünmeniz (ilgi çekmeniz) için bu duruma meydan okumalısınız. İnsanlar bilimsel ya da kitap dilinde konuşanları dinlemedikleri için iletişimi iyi olan insanları dinlemekten hoşlanırlar. Ve iyi iletişimciler, insanların anlayabileceği bir dil kullanırlar.
Kullanmak üzere olduğunuz kelimeleri, hedef kitlenizin kullanıp kullanmadığından öncelikle emin olun ve kelimelerinizi ona göre seçin. Bu şekilde, kullandıkları dile uyum sağlayabilir ve aynı seviyede iletişim kurabilirsiniz. Duyulmak için yazıyorsanız bu teknik çok kullanışlıdır.
Kısa cümlelerle başlayın. Aslında genellikle onlara bağlı kalmalısınız. İsterseniz bir sonraki cümleyi birazcık uzatmakta özgürsünüz ve sonra bir heyecan anında seyircinin / dinleyicinin dikkatini toplayın!
Yazarken duyulacak bir akış vardır, aksi takdirde monoton ve sıkıcı olabilir. Kitlenizi yakalayın!
Başarılı bir şekilde yazmanın ne kadar önemli olduğunun bilinmesini ve bu makalenin de sizlere yardımcı olmasını umuyoruz!
Metniniz hazır ve projenize uygun seslendirme sanatçısı mı arıyorsunuz? O zaman Voicebros.com’u ziyaret edin! Hedef kitlenizi çekebilecek ve mesajınızın duyulmasını sağlayabilecek benzersiz sesler arasından seçiminizi yapın ve hedefinizi yakalayın!