Home stüdyo konsepti genel anlamda, evde de çalışmalarınızı yapmanız için, odalarınızdan birini stüdyo haline getirip, kayıtlarınızı bu odada seslendirmeniz anlamına gelmektedir. Böyle söyleyince yapılması gereken çok işten hem de büyük maliyetli ekipmanlardan bahsediyormuşuz gibi geliyor, fakat korkmanıza gerek yok. Home stüdyo için gereken ekipmanlar, bu ekipmanların kuruluşu ve doğru kullanımlarıyla ilgili ihtiyacınız olan bilgilerden söz edeceğiz.
Önce, home stüdyonuzda çalışmalarınızı tamamlayabilmeniz adına, ihtiyacınız olan ekipmanları sıralayalım:
-Bilgisayar
-Mikrofon
-Kulaklık
-DAW (ses kartı)
-Yalıtım Süngeri
-Patlama Filtresi
Bilgisayarla başlayalım. Çalışmalarınızı ev ortamında yapacaksanız, her şeyden önce kayıtlarınızı dijital ortamla buluşturacak, kaydedilmiş ses üzerinde yapılacak düzenlemelere ve eklenmesi gereken sesleri eklemenize imkân tanıyacak bir bilgisayara ihtiyacınız var. Tahmin ediyorum ki, home stüdyonuzu kurarken ilk etapta düşük beklenti ve isteklerle ekipmanları sağlamaya çalışacaksınız.
Günümüzde hemen herkesin ihtiyaçlarını karşılayabileceği, ortalama işlemci gücüne sahip bir bilgisayarı var. Fakat gelişen teknolojiyle birlikte elimizde olan teknolojik cihazlar kısa süre sonra çıkan yeni modellerin yanında kullanışsız kalıyor. Bu sebeple, başlangıç için sizin ihtiyacınızı karşılayacak kalite ve güçte ekipmanlar edinmeniz yeterli olacaktır. Böyle düşününce, eğer halihazırda kullandığınız bir bilgisayarınız varsa ve sizin için yeterli olacağınızı düşünüyorsanız, home stüdyonuz için ilk ekipmanınıza sahipsiniz demektir.
Ortalama 1.500 TL’den başlayan fiyatlara minimum ihtiyaçları karşılayan bir bilgisayar almak mümkün. Fakat ben her şeyin en iyisi olsun istiyorum, para önemli değil diyorsanız, şu an piyasada 20.000TL’ye kadar çıkan fiyatlarda bilgisayarlar mevcut. Kullanacağınız ya da yeni alacağınız bilgisayarda dikkat etmeniz gereken en önemli üç nokta ise işlemci, RAM ve sabit disk. En az 6 çekirdekli bir işlemci, minimum 8 GB RAM ve kaydın ilk anda en yüksek kalitede sağlanması için düşük boyutlu dahi olsa bir SSD disk yeterli olacaktır. Zamanla ihtiyaçlarınız doğrultusunda sisteminizi parça parça yükseltebileceğinizi de unutmayın.
Mikrofona gelince, seslendirmenin neredeyse en önem taşıyan ekipmanı diyebiliriz. Tabi ki diğer bütün ekipmanlar da çok önemli, fakat seslendirmenin kaydı için, hatta seslendirme yapabilmeniz için ihtiyacınız olan ekipman mikrofondur. Uygun ekipman seçimini yaparken, mikrofonun sesinizle uyumlu olup olmadığından emin olmalısınız. Doğru mikrofon seslendirme sanatçısının ses karakterini anlamalı ve sorunsuz bir şekilde kaydın aktarılmasını sağlamalıdır. Mikrofon seçimi yaparken tercihinizi, klasik diyafram kondneser mikrofondan yana kullanmanızı tavsiye ederim. Yüksek hassasiyetle çalışan kondenser mikrofonlar, sesinizin başarılı ve kaliteli bir şekilde dijital ortama aktarımını sağlar.
Mikrofonlar için bir fiyat aralığı belirlememiz gerekirse, 100 TL ile 13.000 TL aralığında sahip olabileceğiniz birçok mikrofon çeşidi mevcuttur. Mali durumuzu ve ihtiyacınızı belirleyip mikronunuzu alabilirsiniz.
Kulaklık ise bir diğer ekipmanımız. Kaydedilen sesi dinleyip, doğru ve hatasız bir iş ortaya çıkarabilmek adına kulaklık konusunda dikkatli davranmak gerekiyor. Altı üstü bir kulaklık, şimdi kullandığım kulaklığı kullanmaya devam ederim diyor olabilirsiniz. Ama unutmayın ki kayıtta düzeltmeleri fark edebilmeniz adına üst kalite bir kulaklık almanız sizin için daha iyi olacaktır. Bu arada iki tür kulaklık olduğundan da bahsedelim, açık ve kapalı kulaklıklar. Kapalı kulaklıklar, dışarıdan gelen bütün seslerden izole bir şekilde çalışmanızı sağlarken, açık kulaklıklar ile daha kaliteli bir ses elde edebilirsiniz. Açık kulaklıkların şöyle bir dezavantajı vardır ki, kapalı kulaklıklar kadar izolasyon sağlamazlar. Bu kulaklıklar, sizin tercihinize göre seçim yapabileceğiniz iki çeşit olarak aklınızda kalsın.
Bu arada, yukarıda, home stüdyo için gerekli ekipmanlar başlığı altına yazılmayan, ama sizin inisiyatifiniz doğrultusunda edinebileceğiniz bir diğer ekipman ise hoparlördür. Yaptığınız kaydı kulaklıkla dinledikten sonra bir de hoparlörle dinleyip duyamadığınız hatalarınız için ikinci bir kontrol noktası oluşturmuş olursunuz.
Bir diğer ekipman ise ses kartıdır. Peki ses kartı ne işe yarar ve nasıl kullanılır bakalım. Sesi dijital ortama aktaran, mikrofonunuzla uyumlu olması gereken, sesin daha ayrıntılı ve kaliteli bir şekilde kaydolmasını sağlayan, bir bilgisayar donanımdır. Çoğu bilgisayarda anakartın üzerinde dahili olarak bulunabilmektedir. Ancak dahili ses kartının performansı sizi tatmin etmezse daha kaliteli bir harici ekran kartı da temin edebilirsiniz. Kullanımını ise oldukça basit; hem bilgisayarı, hem de sinyal alacağınız cihazları ses kartının ya da bilgisayarın girişlerine takıp kaydınızı başlatabilirsiniz.
Home stüdyonuz için ihtiyacınız olan ekipmanları incelemeye devam ediyoruz. Son iki ekipmanımızı anlattıktan sonra home stüdyonuzda ilk kaydınızı almaya başlayabilirsiniz.
Sıradaki ekipman ise, yalıtım süngeri. Yalıtım süngeri, kaydettiğiniz sesi odaya ya da mikrofon bölgesine hapsedip, istenmeyen yüzeylere çarpan sesteki yankılanmayı engeller. Böylece hem komşularınızı ya da sizinle birlikte yaşayan insanları mikrofonun çıkardığı yüksek sesten korur, hem de dışarıdan gelebilecek gürültünün kaydınızı deforme etmesine engel olursunuz. Duvarların kaplanmasında kullanılan yalıtım süngerini temin etmek hem kolay hem de maliyeti gözünü korkutmayacak düzeylerde. Mikrofonun standına bağlanan ve mikrofonun çevresinde daha özel bir izolasyon sağlayan mikrofon yalıtım süngerleri ise bir nebze daha pahalı olabilir. Bize sorarsanız odadaki sesin yalıtılması, en az mikrofon ve ses kartı kadar gerekli bir koşul, zira kimse arka sesler barındıran bir kaydı satın almak istemeyecektir.
Son olarak ise patlama filtresi var. Patlama filtresi, konuşurken mikrofonda patlamalara sebep olabilecek harfler (P, Ç, T, K, Ş) için kullanabileceğiniz, bu harfleri yumuşatarak, kaydınızı rahatsız edici ses kirliliğinden koruyan bir ekipmandır. Mikrofonun önüne takarak kullanabileceğiniz patlama filtresinin fiyat aralığı ise 50 TL- 800 TL arasında değişiyor.
İncelediğimiz ekipmanları edindiğiniz taktirde home stüdyonuzu kurdunuz demektir. Home stüdyonuzu minimum 2000 TL gibi bir bütçe ile oluşturabilirsiniz. Ama alacağınız ekipmanlar ne kadar kaliteli olursa, alacağınız sonuç da bununla doğru orantılı olarak daha başarılı olacaktır. Başlangıç için sahip olduğunuz ekipmanları zamanla değiştirip, bu işte kendinizi bir marka haline getirebilirsiniz. Şimdiden başarılar dileriz.