Hayatımızın hangi aşamasında olursak olalım atacağımız her adımı önceden planlayıp, hesaplıyoruz. Bu hayatımızı değiştirecek bir adım da olabilir, bir düşünce de. Böyle bir giriş yaptım, çünkü yazımızda alacağımız iyi bir mikrofon için planlamalar yapıp, her zaman yaptığımız gibi en doğru kararı vermeye çalışacağız.
Mikrofon almadan önce hangi amaca hizmet etmesini ve ortaya ne çıkarmak istediğinizi düşünün. Piyasa araştırması yaparsanız, ne kadar çok çeşit ve model olduğuna inanamayacaksınız. Tabi ki hangi amaç için mikrofon alacağınıza karar verdikten sonra, kendiniz için bir fiyat aralığı oluşturursanız arama seçeneklerinizi biraz daha sınırlandırmak mümkün olacaktır. Aklımızdaki bütün soruları cevaplandırabilirsek, iyi bir mikrofon seçimi için nokta atışı yapabileceğimizi düşünüyorum. O halde sizde benimle birlikte kafanızdaki filtreleme özelliğini aktif hale getirin ve yazının sonunda en azından seçeneklerinizi sınırlandırmanızı sağlayabilelim.
İlk kez mikrofon alacaksanız ve bu konuda hiçbir fikriniz yoksa ilk etapta mikrofonun kullanılabilirlik açısından sizi zorlamayacağından emin olmalısınız. Bu ne demek dediğinizi duyar gibiyim. Şunu demek istiyorum, alacağınız mikrofon sizi teknik açıdan yıpratmamalı. Kolay kurabileceğiniz, hızlı ve kaliteli bir biçimde kayıt yapmanıza olanak sağlayacak bir mikrofon seçmelisiniz.
Az önce mikrofon seçeneklerinizin çok geniş olduğundan bahsetmiştik. Mikrofonunuz nerede duracak, ne için kullanacaksınız düşünün. Yani sabitlenmesi mi gerecek, sahne de mi kullanacaksınız yoksa siz enstrümanınızı çalarken önünüzde mi duracak ya da başka bir amaçla mı kullanacaksınız. Elimizde kalan seçenekler neler, eleyerek gidiyoruz.
Mikrofonun alacağı frekans bir diğer seçici ögemiz. Unutmayın, sesin parlak ve kaliteli olması için, mikrofonun saniyede kaydedeceği titreşim sayısının da yüksek olması gerekiyor.
Bu arada şunu unutmadan söylemek istiyorum. Sesinize uygun bir mikrofon seçmelisiniz. Tamam seçenekleri daralttık, mikrofonumuzu seçtik diyelim. Mikrofonu almadan önce mutlaka sesinize uyumlu olup olmadığını kontrol edin. İki farklı mikrofon arasındaki ses değişimine şaşıracaksınız.
Tamam, devam ediyoruz. Eğer bilgisayarınızda görüntülü konuşmalar için mikrofon almayacaksanız, dinamik ve kondansatörlü mikrofonlar işimizi görecektir. Fiyat konusunda karşılaştırma yapmamız gerekirse dinamik mikrofonların kondansatörlü mikrofona göre daha uygun fiyatlı olduğunu söylemeliyim, ama diğer taraftan kondansatörlü mikrofonlarda daha berrak bir ses elde edersiniz. Baktığınızda zor bir seçim gibi görünüyor. İşinizi kolaylaştırayım. Dinamik mikrofonlar ucuz diye kalitesiz olduklarını söylemedim. Onlarla da güzel kayıtlar yapabilirsiniz. Aslına bakarsanız, eğer işin mutfağına bir gireyim sonra deneyimleyerek ekipmanımı genişletmek istiyorum diyorsanız, dinamik mikrofonlarla başlamak akıllıca bir karar gibi görünüyor. En azından ben öyle düşünüyorum, tabi tercih sizin.
Mikrofonu taşımanız, farklı yerlerde kullanmanız gerekiyorsa, kablolu ve kablosuz mikrofonlardan bahsetmeliyim. Kablolu olan mikrofonların bağlantısını gerçekleştirip, kablo uzunluğuna göre bir hareket uzaklığına ulaşabilirsiniz. Kablosuz mikrofonları kullanmak için açıp kapatmanız yeterli olacaktır. Dikkat etmeniz gereken tek unsur ise kapsama alanı ve alıcı ile verici arasındaki sağlıklı ilişki. Hangisi daha iyi ve hangisi işime daha çok yarar derseniz, bu soruya vereceğim cevap sizin ihtiyaçlarınıza göre şekillenecektir.
En bilindik ve işimizi görecek iki tür mikrofon var. Bunlar çok yönlü mikrofon (multi pattern) ve kardiod mikrofon. Bu mikrofonların temel özellikleri şu şekilde; kardiod mikrofon tek noktadan gelen sesi alır, multi pattern mikrofonlar ise her noktadan sesi alabilir. Yani tek kişinin ya da bir enstrümanın kaydını yapacaksanız kardiod mikrofonu, her yönden gelen bütün sesleri almasını istiyorsanız, yani bir grubu, aynı anda birçok sesi kaydetmek istiyorsanız multi pattern mikrofonu alın derim.
Yalıtımı yapılmış bir ortamda mikrofon kullanmak hem komşularınız ve etraftaki insanlar için, hem de kaydınız için daha sağlıklı olacaktır. Çok yönlü bir mikrofonla kayıt yaparken, sizin dışınızda başka seslerin olması hoşunuza gitmez diye düşünüyorum.
İyi bir kayıt için mikrofon – ses kartı kombinasyonu çok önemli, ses kartınızla uyumlu olup sizi uğraştırmayacak bir mikrofon almalısınız. Bunun için kısa bir Google araması size talep ettiğiniz sonuçları sağlayacaktır.
Şöyle bir baktığınızda, ortaya güzel bir iş çıkarmak istiyorsanız bütün ekipmanlarınızın sıkı ve uyumlu dostlar olmasını sağlamalısınız. İyi bir mikrofon seçmek için bu adımları dikkate almanız yeterli olacaktır. O zaman şimdiden alacağınız mikrofon için sabırsızlanmaya başlayabiliriz.