Evde stüdyo yani home stüdyo kurmak istiyorsanız gerçekleştirilmesi gereken birkaç adım var. Bu adımları sizinle tek tek ele alıp, sıfırdan bir stüdyo oluşturmanızı sağlayalım.
Stüdyoyu oluşturmadan önce bu stüdyoyu hangi amaçla kurmak ne tür işleri yapmak istediğinizi netleştirmeniz, ekipmanlarınızı seçmeniz açısından faydalı olacaktır. Yani seslendirme için oluşturacaksanız standart bir ekipman işimizi halledecektir, fakat müzikle alakalı bir kayıt gerçekleştirmek istiyorsanız daha ayrıntılı ve üst seviyede ekipmanlar edinmeniz gerecektir. Çünkü yaptığınız işin kalitesini belirleyecek olanlar bilgisayarından tutunda kablolarınıza kadar kullandığımız bütün aletlerdir.
Şanslıyız ki günümüzde bilgisayardan çoğu işimizi halledebildiğimiz gibi kayıtlarımızı da bilgisayar üzerinden yapacak, home stüdyomuzu bizim için en kolay ve kullanışlı hale getirebileceğiz.
Hazırsanız “ ideal stüdyo nasıl olmalıdır “ sorusu için yapılması gerekenlere bakalım.
-İster evde, ister bir stüdyo ortamında olun; ses kaydı almak için yapmanız gereken ilk iş kaydın alınacağı ortamda sesin nesnelerden yankılanmasına (yani eko yapmasına) engel olmaktır. Odada ses yalıtımını sağlamak için sesin kaynağını yalıtmalıyız. Bunu nasıl yapabileceğinizi soracak olursanız da,monitörün altına yalıtım süngeri yerleştirmeniz yeterli olacaktır. Masaya iletilen titreşimleri azaltırsak, gerekli izolasyonu da sağlamış oluruz. Ayrıca sesin doğru dağılımını sağlamak için de ses yutucu ya da ses yansıtıcılar kullanabilirsiniz. Burada bahsettiğimiz izolasyonun yeterli olmayacağını düşünüyorsanız ve imkânınız varsa duvar, tavan ve zemin izolasyonu ile çok daha kaliteli işler ortaya çıkarabilirsiniz.
İzolasyonu sağladık ve sesi stüdyoda tutmayı becerdik diyelim, ardından gerekli ekipmanlara göz atalım. Sırada ekipmanlarımızın kurulumu var.
-Eğer ayaklı bir mikrofon yerine bir masa mikrofonu tercih edeceksek, çalışmalarımızı yapabilmek ve kullanacağımızı malzemeler için doğru noktaları bulabilmek adına uygun ölçü ve boyutlarda bir masa edinmeliyiz. Böyle baktığınızda altı üstü bir masa diyebilirsiniz, ama masanın boyu, yüksekliği düşündüğünüzden fazla önem arz ediyor. Basit bir örnekle açıklamama izin verin: Ne kaydı yaparsak yapalım mutlaka mikrofona ihtiyacımız olacak değil mi? Mikrofonun yerleştirdiğiniz nokta, sabitliği, sizin mikrofonla aranızdaki uzaklık gibi birçok detay kaydınızın bütünlüğünü bozabilir. Dolayısıyla işe uygun bir masa bularak başlayalım.
-Kayıt programlarını çalıştırıp sizi yormayacak orta halli bir bilgisayar işimizi görecektir. Kaldı ki artık bilgisayarı olmayan çok az insan olduğunu düşünüyorum. Günlük kullandığınızı bilgisayarınız bile bu iş için yeterli olacaktır.
Masamızı yerleştirdik, bilgisayar tamam, ha bir de unutmadan monitörün altına yalıtım süngerini de yerleştirdik. Bilgisayarımıza kayıt programını da kurduysak, sırada ses kartının seçimi var.
-Kaydettiğiniz enstrüman, ses ya da aklınıza gelen bütün sesleri bilgisayarımıza aktarmak için kullanacağımız ses kartı seçeneklerinizin çok fazla olduğunu söylemeliyim. Tabi ki kaliteli bir iş ortaya çıkarmak istiyoruz, ama +48 volt phantompower özelliği olan bir ses kartı bahsi geçen süreçlerin tamamı için yeterli olur diye düşünüyorum. Ses kartını bilgisayara takıyor, sinyal alacağımız cihazları da ses kartına takıyoruz. Ve ses kartı sesi üreten cihazlar ve bilgisayar arasındaki köprümüz haline geliyor.
Masanın üstü son haline gelmeye başlıyor. Sırada ses kaydı için doğru mikrofon var.
-Mikrofon sesin kaliteli iletilmesi açısından en önemli bir cihazlardan birisi. Bu konuda kesinlikle masraftan kaçınmayın ve iş için ayırdığınız bütçenin büyük bir kısmını mutlaka mikrofona yatırın. Ayrıca mikrofonunuz ve ses kartınızın uyumlu olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederim. Monitör için yaptığımız yalıtım gibi mikrofon için de yalıtıma ihtiyacımız olabilir. Sesimiz ya da kaydını yaptığımız ses dışında sürpriz bir sesle karşılaşmak istemiyorsak mikrofon yalıtımına ihtiyacımız olacaktır. Mikrofon yalıtımının bir diğer faydası da mikrofonun ses alacağı menzili azaltarak dışarıdan gelen sesleri engellemek olacaktır. Zira odanın dışından ya da komşunuzdan gelen bir sesin kaydınızın en mükemmel yerinde bir diken gibi belirmesini istemeyeceğinizi tahmin ediyorum.
-Önemli olduğunu düşündüğüm bir ekipmanda, patlama filtresi. P, ç, t, k gibi mikrofonda kulağı sağır edecek ve kaydınızı mahvedecek patlamaları ses kalitesini bozmadan engelleyen bir cihazdır. Bana sorarsanız iyi bir stüdyo ve kaliteli bir kayıt için bu ufak şey fazla önem taşıyor.
-Kulaklık ve hoparlöre geldik. Yaptığımız kayıtları dinlemek için ihtiyacımız olan aksesuarlar. Aslında ikisinin de olması hayati bir önem taşımıyor, ama kulaklıkta dinlediğiniz ses ile hoparlörden duyduğunuz sesler arasında farklı ayrıntıları yakalayıp, hatasız bir kayıt ortaya koyabilirsiniz. Yine de dediğim gibi, bana biri yeter diyorsanız tercih sizin.
-Sıra geldi, klavyelere. Aslında bu biraz da tercihiniz doğrultusunda önem taşıyan bir cihaz. Yapacağınız kaydın ne ve ne kadar kapsamlı olduğuna karar verip, o doğrultuda klavye edinmeniz daha iyi olacaktır.
Evet, önemsizmiş gibi görünen ama canı isterse kaydınızı mahvedip, sinirlerinizi bozacak olan kablolarda.
-Kablo deyip geçmeyin, güçlü ve işinizi görecek kalitede kablolar edinmelisiniz. Kaydın ortasında yanık kokusu almak iyi olmaz diye düşünüyorum.
İyi stüdyo nasıl olur sorusuna verdiğimiz cevapları daha iyi betimleyebilmeniz açısından son kez resme bir bütün olarak bakalım.
İhtiyaçlarımıza hitap eden bir masa bulduk, bilgisayarımızı kurduk ve kayıt programımızı yükledik. Unutmadan yalıtım için monitörün altına yalıtım süngerini yerleştirdik. Ses kartımızı bilgisayar taktık, sonra ses almamızı sağlayan cihazları ses kartına bağladık. Bu arada mikrofon için uygun yeri bulmayı unutmadık. Tercih doğrultusunda patlama filtresinin de kurulumunu yaptık. Kulaklık ve hoparlörü yerleştirdik. Evet şu an kayıt yapmaya hazırız. Bana bunlar yetmedi, ya da ben daha profesyonel bir stüdyo istiyorum diyorsanız, daha edinebileceğiniz birçok ekipman var.
Umarım iyi bir stüdyo nasıl olmalıdır sorunuza bir cevap olabilmişimdir.