Bir seslendirme projesinin tamamlanabilmesi için, projenizin içerik ve türüne uygun bir seslendirme sanatçısı bulmalı, projeniz için istediğiniz ses olduğuna emin olmalı ve ondan sonra projeniz için start vermeniz gerekir. Yapacağınız işin sonucunda başarılı olduğunuzu görmek istersiniz ve bütün girişimler bunu sağlamak için yapılır. Projeniz için uygun sesi bulmanız için gerekli bilgileri içeren yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Seslendirme; reklam, belgesel ya da haber gibi içerikler için yapılan, içeriğin üzerine sesin eklenmesidir. Seslendirme sanatçısını seçmeden önce, projeniz için bir içerik ve metin belirlemeniz gerekir. İçerik belirlemeden seçeceğiniz sesin, sonrasında projeniz için uygun bir ses olup olmayacağını bilemezsiniz. Dolayısıyla doğru taktik sanatçıya uygun bir proje oluşturmaktansa, projenin gerekli tüm detaylarını netleştirdikten sonra ona uygun bir sanatçı seçmektir. Seslendirme sanatçısı için seçeneklerinizi belirledikten sonra sitemize yüklemiş oldukları demoları dinleyerek veya onlardan ekstra küçük demolar isteyerek, seslendirme sanatçınıza karar verebilirsiniz.
Projeniz için türü belirlediniz diyelim. İçeriğin türüne uygun seslendirmenin nasıl yapılması gerektiği hakkında bir fikriniz olursa, gerekli yerlerde müdahale edip hatasız bir iş ortaya çıkmasını sağlayabilirsiniz. Bu bakımdan, seslendirme yapılan türlerden birkaçı hakkında genel bilgiler vererek projenize katkıda bulunmak istiyoruz. Ayrıca, seslendirme sanatçısından istediğiniz demo için, içeriğin türüne uygun bir seslendirme yapmasını isteyebilirsiniz. Yazıyı okuduktan sonra, demodaki hataları daha iyi göreceğinizi düşünüyorum.
Seslendirme yapılan 4 türü inceleyip, bu seslendirme türlerinde bir işveren olarak sizin ve seslendirme sanatçınızın nelere dikkat etmesini gerektiğine bakalım.
İlk olarak haber seslendirmesi hakkında önemli olan noktaları irdeleyelim. Hangi türde seslendirme yapılırsa yapılsın, seslendirme sanatçısının okuduğu metne gerekli olan duyguyu eklemesi gerekir. Seslendirme bir ses oyunculuğudur. Seslendirme sanatçınızın sesi ne kadar iyi bir oyuncuysa işiniz de o kadar başarılı bir sonuç getirecek demektir. Bu sebeple haber seslendirmesi yaparken, haberin izleyiciye vermek istediği duyguyu (çok abartmadan) yansıtması gerekir. Haber seslendirmesi yapmak istiyorsanız, seslendirme sanatçınızın tarafsız ve ciddi bir şekilde metni okumasına dikkat edin.
Örneklerle gidelim, radyoda ya da televizyonda bir haber izliyorsunuz diyelim. Haber nasıl seslendirilirse dikkatinizi çeker? Vurgulamalara dikkat edilmeli, haberi sesiyle dikkat çekici bir hale getirmelidir. Bir trafik kazası haberini seslendiren seslendirme sanatçısını ciddi ve üzüntülü bir anons yapmalıdır, ama az önce bahsettiğimiz noktaya dikkat ederek. Yani, hiçbir duyguya abartılı yer vermeden seslendirme yapmalıdır.
Seslendirmenin hangi türünde olursa olsun, dümdüz, hiçbir vurgu ya da duygu eklenmeden metin okunduğu taktirde başarısız olmak kaçınılmazdır. Eğer bir haber seslendirmesi yaptırmak istiyorsanız, seslendirme sanatçınızın bahsettiğimiz noktalara dikkat ettiğinden emin olmalısınız.
İnceleyeceğimiz bir diğer tür ise reklam seslendirmesi olacak. Hazırladığınız bir reklam için seslendirme yaptıracaksanız şu noktalara dikkat etmelisiniz: Seslendirme sanatçınızın diksiyonu, tıpkı diğer seslendirme türlerinde olduğu gibi burada da büyük önem taşıyor. Diksiyondan sonra bakılması gereken durum ise, seslendirme sanatçınızın kayıt esnasında doğru nefes aldığından emin olmaktır. Aksi taktirde, tam kaydın ortasında bir es vermeniz gerekebilir. Bu arada vurgu ve tonlamalar için de pratik yaptığından emin olmalısınız. Son ve en önemli olanı ise, seslendirme sanatçınızın çarpıcı ve dinamik bir seslendirme yapmasını sağlamanızdır.
Reklamlar genelde insanların dizi ya da film aralarında zap yaptıkları yerledir. Seslendirmeyi öyle bir yapmalısınız ki, insanlar durup reklamınızı izlesin. Önemli bir diğer ipucu da şudur: Seslendirmeye başlamadan önce vurgulanması gereken, duygu eklenmesi gereken noktalar not edilip, kayıt esnasında beklemeler ya da yanlışlar olmadan kaydın tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.
Üçüncü türümüz ise belgesel seslendirmesi. Belgeseller, dünya, hayvanlar, kültürler ya da diğer herhangi bir spesifik bir konu hakkında bilgilendirme yapan içeriklerdir. Belgesel seslendirmesi için seçeceğiniz seslendirme sanatçısının diyaframını iyi kullanabilmesi gerekir. Belgeseller diğer türlerin aksine duygu belli etmeyen, tarafsız ve doğrudan bilgi aktarımını sağlayan içeriklerdir. Bu sebeple belgesel için seçeceğiniz seste istediğiniz dingin karakter ve diksiyon olması doğru seçimi yapmanızı sağlayacaktır.
Dördüncü ve son türümüz ise kitap seslendirmesi. Kitap için seslendirme yaptıracaksanız ihtiyacınız olan şey, duygularını sesine yansıtabilen bir seslendirme sanatçısıdır. Öncelikle kitabın kapağını betimleyerek kayda başlayıp, kitap içindeki ‘Bölüm 1’ yazısına kadar, her gördüğü yazıyı okuyacak detaycı bir kişilikle çalışmanız yapılacak işin kalitesini olumlu etkileyecektir. İhtiyacınız olan şey, seslendirme sanatçısının kitabı bir senaryoymuşçasına, sesiyle oynamasını sağlamak. Dinleyiciler, kitapları kendileri okuyormuş gibi hissederlerse, kaydınız ancak o zaman başarılı olmuş demektir.
Aslına bakarsanız, seslendirme sanatçınızı seçmeden önce metnin küçük bir kısmı için bir demo isterseniz işinizi garantiye almış olup, sonrasında oluşacak şüpheler için erken davranmış olursunuz. Şu an piyasada çok fazla seslendirme sanatçısı bulmak mümkün, ama hangi seslendirme sanatçısı sizin için en uygun olanı? Yazının sonuna geldiğimize göre hatasız bir seçim yapacağınızı düşünüyoruz. Yapacağınız kayıt için şimdiden başarılar.