Birçok sanat dalında olduğu gibi dış ses; metni ile birlikte sizi bir yolculuğa çıkarabilir ve bu yolculukta da bu sesi sonuna kadar dinlemeyi arzu ettirebilir. Sesli veya görsel-işitsel içerik oluşturmaya ilgi duyuyor ve seslendirme metni yazmak istiyorsanız; ancak nasıl yapacağınızı tam olarak bilmiyorsanız, size bazı ipuçları sunmak istiyoruz.
Bu ipuçları; hem seyirci hem de dinleyici açısından, aynı zamanda da VoiceBros’tan seçtiğiniz sanatçının doğru yorumlamasına ve de herhangi bir sorun yaşanmaması için nasıl bir metin oluşturmanız gerektiğine dair yardımcı olabilir.
Ancak, farklı amaçlar farklı yaklaşımlar gerektiriyor; bu nedenle de bu farklılıkları daha yakından incelemekte fayda var.
Ticari radyo seslendirmeleri ve metinleri; her zaman süre ile sınırlıdır. Çoğunlukla da 30 saniye veya daha azdır. Dinleyicinin dikkatini anında yakalamak için; mesajı direk vermek son derece önemlidir. Bu nedenle metninizi fazla karıştırmayın! Sade ve anlaşılır bir dil kullanın! Metnin uzunluğunu ise; makul ölçüler doğrultusunda kısa tutun…
Bir seslendirmen, bir dakikada 100-110 kelimeyi duygulu bir şekilde okuyabilir. Duyurmak istediğiniz şey; web sitesi, sosyal medya hesabı ya da telefon numarası ise, metninizi yazarken bunları ön planda tutmaya özen göstermelisiniz.
Elde edinen tecrübeler bizlere, üst üste tekrar eden reklam/ spot seslerinin; günden güne dinleyici üzerinde negatif etki yaratmasıyla, dinleyicinin ilgisinin kaybedildiği yönünde veriler sunmuştur. Bu nedenle, hedef kitlenizi tanıyın ve hazırlayacağınız metni ‘konuşma formatında’ yazın. Unutmayın ki; insanlar direkt olarak kendileriyle konuşulmasından hoşlanır. Bu doğrultuda metni yazarken; kendinizin biriyle sohbet ettiğini hayal edin. Bu yöntemle birlikte; cümlelerinizi daha kısa ve daha da odaklanmış bir formda tutarken, bir yandan da daha fazla konuşma tonu kullanmaya özen gösterin.