Bir işe başlayacağınız zaman, o iş ile ilgili her bilgiye ulaşabilmek ve işinize kafanızda bir şablonla başlamak size güven duygusu verir. Yapacağınız işin gerektirdikleri, görev tanımınız, işe kaçta girip kaçta çıkacağınız ve ne kadar para kazanacağız gibi sorular kafanızda dönmeye başlar.
Seslendirme işine başlamadan önce, her meslekte olacağı gibi bu alanın da işini ciddiye almak üzerine kurulu olduğunu söyleyelim. Seslendirme yapacaksanız, bu işe uygun bir iş yeri bulmalısınız. İş yerinden kastımız tabii ki minimum gereklilikleri karşılayan bir stüdyo. Seslendirmelerinizi yapacağınız bir stüdyo bulmak ya da ben evimden çalışmak istiyorum diyorsanız, bir home stüdyo kurmak bu işe başlamak için güzel ve zaruri bir adım.
Bir işe başlamak konusunda itici olan güçlerden bir tanesi de bu işin size ne kadar para kazandıracağıdır. Yapacağınız işten kazanacağınız para hayatınızı devam ettirmenize yeter mi, ya da bu işten en fazla ne kadar para kazanabilirsiniz gibi bazı sorulara cevap arayalım. Seslendirme, yaptığınız iş ve aldığınız projelere göre ücret konusunda farklılık gösterir. Her meslekte olduğu gibi ne kadar başarılı olursanız ne kadar iyi iş yaparsanız, o kadar iyi para kazanırsınız. Başarı tesadüf değildir sözünü hepimiz duymuşuzdur. Bir işi ne kadar kaliteli yapıyorsanız, o iş sizin için her yönden o derecede tatmin edici olacaktır.
Biraz da rakamlar bahsedelim. Seslendirme işine yeni başlayan birisi, aldığı her iş için ortalama 5 ila 100 TL arasında para kazanmaya başlar. Evet belki başlangıç için hayatınızı idame ettirebileceğiniz bir rakam olmadığını düşünüyor olabilirsiniz ama bu işten milyonlar kazanan insanlar da var olduğunu hatırlatmak isteriz. Zamanla, sesinize ün kazandırdıkça alacağınız paranın miktarı da değişecektir. Unutmayın ki ilk aşamada amacınız hızlıca para kazanmak değil tecrübe kazanmak olmalı. Zira tecrübe beraberinde parayı getirecektir ancak para size tecrübe kazandırmaz.
Örneğin Voicebros’taki Türkçe seslendirme yapan sanatçılar arasında kısa bir gezinme yaparsanız; 100 kelimelik ortalama bir ticari seslendirme projesi için talep edilen ücretin minimum 55 USD olduğunu fark edeceksiniz. Altını çizmek isteriz, minimum. Eğer gerçekten yoğun talep gören bir sesiniz varsa bu ücret 100 kelime başına 11.650 dolara kadar çıkabilmekte.
Şu an televizyonda izlediğimiz yabancı dizi ve filmlerin dublajlarından sesini tanıdığımız insanlar bir iş için 60.000 TL gibi korkunç miktarlarda paralar kazanabiliyorlar. Ancak az önce de bahsettiğimiz gibi bu hususta önemli olan noktalar tecrübe ve kalite. Hatta bir başka örnek olarak, seslendirme yaptığı ya da yapacağı firmalarla yıllık anlaşmalar sağlayıp, bu anlaşmalar sayesinde 2.000.000 TL ve üzerinde para kazanan insanlar olduğu bilinen bir gerçek.
Hatta belki bu konudaki en çarpıcı örneklerden biri ünlü tiyatro ve sinema sanatçısı Pekcan Koşar’ın oğlu seslendirme ve dublaj sanatçısı Itri Koşar yer aldığı projelerden kazandığı paralarla vergi rekortmenleri listesinde 2. Sıraya yerleşti. Dolayısıyla seslendirme işinden iyi paralar kazanılabileceği yadsınamaz bir gerçek.
Voicebros’ta sanatçının emeğinin boşa gitmemesi için taban tarife uygulamasına geçilerek, seslendirme yapanların bu işten ne kadar para beklemeleri gerektiği konusunda da belirginleştirici bir adım atıldı. Taban tarife uygulaması, yaptığınız işlerin standart bir fiyat listesine dönüştürülmüş hali, yani yaptığınız iş karşınızda proje sahibinin size verdiği değil, vermek zorunda olduğu minimum para miktarını gösteriyor. Bu adım da, seslendirme sanatçıları açısından sevindirici bir adım oldu. Voicebros’ta seslendirme sanatçısı yapacağı her iş için 5, 50, 500, 5.000 ve 50.000 kelime birimlik fiyatı kendisi belirler. Bu kelime birimler için Voicebros’un belirlemiş olduğu minimum ücretler ise sırasıyla şu şekilde: 30 USD, 40 USD, 70 USD, 150 USD ve 500 USD.
Seslendirme sanatçısı olarak iş yapmak ve çok paralar kazanmak gördüğünüz gibi mümkün. Bu işi yapan çok fazla insan var. Bu da başarılı olduğunuz taktirde güzel paralar kazanabileceğinizi gösteriyor. Tabi ki başlangıç olarak hedefiniz milyonlar olmasın, siz de hayal kırıklığı yaşamayın, ama yavaş yavaş yükselebileceğiniz ihtimalini de çöpe atmayın.
Günümün ne kadarlık bir kısmını bu işe ayırmam gerekecek? Bu soruyu farazi cevaplamak aslına bakarsanız biraz zor. Çünkü her projenin metni ve proje sahibinin sizden net beklentileri farklı olacaktır. Çalışacağınız süreyi, seçeceğiniz işlere göre siz belirleyeceksiniz. Ama ortalama bir çalışanı göz önünde bulundurarak cevaplayacak olursak; işinizin yoğunluğuna göre üstleneceğiniz her proje için gününüzün ortalama 3 saatini ayırmanız gerekecektir. Tabii tek büyüklüğüne göre tek bir proje için günlerinizi harcamanız gerektiği de olacak. Ancak diğer pek çok işe kıyasla şöyle bir artısı olduğunu söylemek mümkün; kendi çalışma saatlerinizi kendiniz belirleyebilirsiniz.
Ne olursa olsun, korkarak başladığınız işte istediğiniz basamağa zıplamanız daha uzun sürecektir. Gözlerinizi kapatıp kör dövüşü de yapın demiyoruz, fakat yapacağınız işe karşı donanımınız, inancınız ve cesaretiniz varsa seslendirme alanında sesinizi çok yakında herkes gibi bizlerde duyacağız demektir. Sizden beklenen şeyler ise çok basit, hem fiziksel şartlarınızı hem de kendinizi bu iş için hazırlayın ve en küçük işten seslendirmeye başlayın. İnanın bugün bu işin en bilinen isimleri bile, zamanında sizin bulunduğunuz yerdelerdi.