Ses mühendisliği bir bilimdir. Fakat ses kaydı bir sanattır.
Ses karmaşık bir şeydir. Yıllardır seslendirme yapıyor ve hala bu kadar mükemmel bir sesin nasıl üretileceğini bilemeyebilirsiniz.
Doğru bilgi ve becerilerle, karşılaşacağın ses kayıtlarının % 99’undan daha iyi sesi nasıl kaydedileceğini ve mix edileceğini kolayca öğrenebilirsiniz.
İnternet, düşük kaliteli videolar, ses kayıtları ve seslendirmelerle dolu.
Ama siz farklı olabilirsiniz…
Herkesi etkileyeceğiniz seslendirmeleri nasıl kaydedeceğinizi öğrenin.
Evde kayıt yapmaya 13 yaşlarımda başladım. Kısaca söylemek gerekirse son derece sinir bozucuydu.
Öğrenecek çok şey varmış gibi görünüyordu. Ekipmanlar, teknik terimler, yazılımlar ve efektler… Hiç öğrenemeyecekmiş gibi hissettim.
Ve sonra başkalarının benim yaşadığım duygulara kapılmaması için bu rehberi yazdım. Umarım işine yarar…
Ses sanatçısı yani seslendirmen mi olmak istiyorsun?
Bir videoya seslendirme mi yapmak istiyorsun? (ve bir videoyu nasıl seslendireceğinizi öğrenmek mi istiyorsunuz).
Ya da belki başkalarının sesini kaydetmek isteyen bir mühendissiniz.
Her halükarda size nasıl yapılacağını öğretecek basit formülleri adım adım vermek istiyorum…
Yüksek kaliteli ses, bir video ya da başka bir sesli ürün oluştururken çok önemlidir. Bu, daha fazla müşteriye, daha fazla satışa, daha fazla indirmeye veya daha fazla görünüme yol açacaktır.
İyi bir sesin kaydedilmesi için doğru ekipmana ihtiyacınız var.
Kayıt ve kayır sonrası süreç 5 ana parçadan oluşmaktadır:
Tabii ki, birçok isteğe bağlı ekstralar ve bazı temel aksesuarlar da var.
Kayıt için seçtiğiniz odanın, ses kaydınızın kalitesi üzerinde büyük bir etkisi olacaktır.
Çok büyük bir oda sesi uzak ve anlaşılması zor hale getirecektir. Büyük bir konferans salonununda en arkada oturduğunuzu düşünün. Düzgün bir ses alamazsınız.
Çok küçük bir odada ise daha yüksek yankı olacaktır. Banyoya git ve alkışla ya da yüksek sesle konuş. Ne demek istediğimi anlayacaksın.
Göz önünde bulundurulması gereken başka bir şey, odanın ne kadar sert malzemelerle dolu olduğudur. Daha yumuşak mobilyalar ve halı gibi malzemelerin yankı miktarını azalttığını göreceksiniz..
Sert, yansıtıcı yüzeyli bir odanın (mutfak veya banyo gibi) yumuşak mobilyalar ile (yatak odası veya oturma odası gibi) dolu bir odadan çok daha kötü sonuç vereceğini unutmayın.
Tüm odalarınızı gözden geçirin. En yumuşak mobilyalara sahip olan ve özellikle büyük olmayan ve çok küçük olmayan bir oda seçin.
Kaydettiğinizde, sadece sesinizi kaydetmiyorsunuz. Mikrofon ayrıca odayı ve sesinizin etrafınızdaki ortamla etkileşim şeklini de alacaktır.
Artık odaya karar verdiğinize göre, devam etmeden önce son bir kontrol yapmanın zamanı geldi.
Odaya gidin ve alkışlayın – eko veya yankılanma duyuyor musunuz (odanın etrafında dönen ses)? Odada yüksek sesle konuşun. Sesiniz net ve anlaşılır mı? Ya da duygusal ve anlaşılması zor mu?
Eğer öyleyse, sert yüzeylerin etkisini azaltmak için odaya yumuşak mobilyalar (minder, yorgan, yastık gibi) yerleştirmeyi deneyin. İyi bir oda bulamazsanız, yorganızın altında kayıt yapmayı deneyin. Biraz sıcak olacak, ama işe yarayacak.
Ekipmanınızı kurmaya başlama zamanı!
Mikrofon standınızı kurun, mikrofonunuzu takın. Bir USB mikrofonunuz varsa, doğrudan bilgisayarınıza takın. Bir ses arabiriminiz varsa, mikrofonunuzu bir XLR kablosuyla takın ve sonra arabirimi bilgisayarınıza bağlayın.
Seçtiğiniz DAW’nizi açın ve yeni bir parça oluşturun. Bir çok insan Audacity kullanıyor.
Parçayı belirle ve kaydı başlat. Mikrofona konuşun ve seviyenizi ayarlayın. Kırmızı alanın yakınında, “pik” olarak bilinen herhangi bir yerde olmak istemezsiniz. Sarıda olmak istersiniz (bir sayacınız varsa -18dBFS civarında).
Audacity
Daha fazla yüksek ses elde etmek için yüksek düzeyde kayıt yapmaya gerek yoktur. Bu, sesinizin kalitesini bozar. Düşük bir seviyede ses kaydınızı yapın – Sesinizin seviyesini daha sonraki bir aşamada ses editörünüzde / DAW’de açabilirsiniz (ilerleyen aşamalarda bu konuya değineceğiz).
Kaydı tekrar dinleyin. Herhangi bir arka plan gürültüsü var mı? Fanlar, A / C, elektrikli aletler, sokak trafiği gibi. Öyleyse, şimdi bunu düzeltin. Tüm elektrikli aletleri fişten çekin, (Özellikle buzdolabını tekrar fişe takmayı unutmayın:) ) tüm pencereleri ve kapıları da kapatın.
Bu, çoğu amatörün atlayacağı önemli bir adımdır. Tabiki senden bahsetmiyoruz 🙂
İyi bir ses elde etmek için mikrofonun konumu ve ağzınızdan uzaklığı önemlidir. Bunu deneyimleyerek anlayabilirsiniz.
Kayda girin ve mikrofonla aranızda 12,7 cm boşluk bırakıp konuşmaya başlayın. Sessinizin kulaklıkla nasıl duyulduğunu dinleyin. Mikrofona yaklaşmaya çalışın, daha sonra uzaklaşmayı deneyin. Ses tonunuzun nasıl etkilediğini dinleyin ve favori konumunuzu bulun.
Emin değilseniz, 12,7 cm birçok durumda çalışacak ve harika bir kılavuz olacaktır.
Çok fazla dip ses ve seste patlama farkederseniz, mikrofonu kendi ekseni etrafında hareket ettirmeyi deneyin.
Kayıt yaparken hiçbir şeyin ters gitmeyeceğinden emin olmalısın. İyi bir kaydın ortasında odaya bir anda birinin girmesinden daha kötü birşey olamaz.
Evde bulunan herkese kayda girdiğinizi ve asla rahatsız edilmek istemediğinizi bildirin. Elektrikli aletleri kapatın.
Kapıya bir işaret koyun. (On Air – havalı bir işaret olabilir.) Notlarınızı hazırlayın ve hepsinin eksiksiz yanınızda olduğundan emin olun.
Mikrofon standının düzgün şekilde sıkıldığını ve telefonunuzun sessiz modda olduğunu kontrol edin, hatta mümkünse telefonunuzu kapatın. Ağzınızın kuruma ihtimaline karşı yanınıza bir bardak su alın.
Ve artık hazırsın.
Sesiniz sıkıcı geliyorsa kaydınız ne kadar kaliteli olursa olsun bir işe yaramaz.
Kaydınızdan önce zihinsel olarak kayıt yapmaya hazırlanın. Kurgusal bir karakter üzerinde ses yapıyorsanız, öncelikle başrolde olduğunuzu unutmayın. Karaktere bürünmek çok önemlidir.
Bilgilendirici bir şey kaydediyorsanız, yine de ilginç hale getirmeniz gerekir. Konuşmanızın hızını ve sesini dalgalandırın.
Yürü be kim tutar seni! İlk ses kaydını başlat. Tüm benliğinle kendini kaydı ver.
Yine de berbat edersen endişelenme. Bazen ilk kayıtta alırsın; bazen de 102. kayıdında olur (bana güven, bende bu yollardan geçtim).
Sakın pes etme. Aynı bölümü tekrar tekrar kaydetmen gerekebilir, bu çok normal. İstediğin kaliteyi yakalayana kadar ve o kaliteyi bulduktan sonra içinde başarmanın haklı gururunu hissedene kadar bırakma.
Sesinizin uzunluğuna bağlı olarak bölüm bölüm kaydedebilir veya tek parça kayıt yapabilirsiniz. Ancak hatalarınızın üstüne kaydetmemeye çalışın – sadece DAW’nizin zaman çizelgesine devam edin veya yeni bir bölüme kaydedin. İlk kaydın bir bölümünü kullanmaya karar verebilirsiniz, eğer hata yaptığınız bölümün üzerine kayıt yaparsanız o seçeneğe sahip olamazsınız.
Audacity’de yeni bir parçaya kayıt görseli
Kayıt sırasında ters giden bişeyler olursa, o bölüme sesini editleme sırasında sana hatırlatması için sesli not bırak ‘’Upss paragraf başına dön okurken karıştırdın’’ gibi.
Emin o sesini editlerken içinden bana teşekkür edeceksin 🙂
Her şey bittiğinde, dinlenmek ve rahatlamak için 10-15 dakika ara verin.
Köpüklü bir türk kahvesi veya latte için bundan daha iyi bir zaman olamaz.
Kahveler içildiyse, kaydı dinlemenin vakti gelmiş demektir.
Play tuşuna bas ve dinlemeye başla, sesinin kulağa nasıl geldiğine dair notlar al. Herhangi bir arka plan gürültüsü var mı? Sesin boğuk mu geliyor? Sıcaklık yok mu? Ya da belki çok bas sesleri geliyor?
İlk dinleme son derece değerli. Zamanla kaybedeceğiniz yeni bir bakış açınız var (aynı kaydı sürekli dinlediğinizde ilk dinlediğinizde ki kadar iyi eleştiremezsiniz) bu yüzden not aldığınızdan emin olun.
Bunun için kesin işlem hangi DAW’ı kullandığınıza bağlı olacaktır.
Bu aşamada, hataları kesin, ve gerekirse farklı bölümleri kontrol edin. Kaydınızda eğer varsa uzun sessizlikleri kaldırın.
Audacity görseli
Bunu tamamladıktan sonra, bazı ses otomasyonu eklemek iyi bir fikirdir. Audacity’deki (veya diğer DAW’lerdeki otomasyon aracı) zarf aracını kullanarak sesinizin seviyesini dengeleyebilirsiniz. Bir bölüm özellikle yüksek sesli görünüyorsa, biraz sesini kısın. Sessiz parçaların ise sesini açın.
Kaydınızı mümkün olduğunca istikrarlı hale getirmeye çalışın. Bu süreç, profesyonel bir “cilalı” sesin oluşturulmasında büyük rol oynar.
Audacity EQ görseli
Son bir düzenlemeye sahip olduğunuza göre, son rötuşları eklemeye ve ses kaydınızın sesini şekillendirmeye başlama zamanı.
EQ’ya gelince, işin asıl inceliği burada. Asla 5dB’yi aşmayın veya kesmeyin, aksi takdirde sesinizi mahvedebilirsiniz. 3dB genellikle fazlasıyla yeterlidir. Deneyin ve kulaklarınıza güvenin size rehberlik edeceklerdir. Kulağınıza kötü gelenleri çıkartın ve iyi gelenleri ise öne çıkartabilirsiniz.
Audacity içinde 3dB tarafından Kesme görseli
Notlarınıza göz atın – sesin tonunu nasıl geliştirmek istersiniz? Daha parlak bis ses için istiyorsanız grafiği üste dayayın, daha sıcak ses elde etmek istiyorsanız grafiği alta dayayın, daha temiz bir ses elde etmek için orta tonları yükseltin.
EQ kullanmak her zaman gerekli değildir. Sadece ince olmayı unutma. Eğer emin değilsiniz kendinizi üzmeyin ve değişiklik yapmayın.
Reaper Gürültü Kapısı ReaGate görseli
EQ gibi, bu aşama isteğe bağlıdır. Birçok insan, gürültüden kurtulmak için Audacity’deki gürültü giderme aracını kullanır. Siz yapmayın – sesinizi tahrip edebilir ve siz arka plan sesini çıkaracak diye beklerken sizin sesisinizi de çıkarabilir.
İfadeler arasındaki arka plan gürültüsünü ortadan kaldırmak istiyorsanız, bunun yerine bir gürültü kapısı kullanın. Gürültü kapıları tüm sesleri belirli bir ses seviyesinin altında bloke eder, böylece sesiniz kapandığında kapı kapanır ve sesi çıkarır.
Ne yazık ki Audacity bir gürültü kapısı ile gelmiyor. Bunun yerine sınırsız ücretsiz deneme olan Reaper kullanın.
ReaComp Reaper Kompresörü görseli
Bir kompresör, kaydınızın en sesli bölümlerini kayıtların geri kalanıyla daha tutarlı hale getirmek için sıkıştırır. Bu, en yüksek parçaların tepesi olmadan, kaydın toplam hacmini yükseltmenize izin verir.
Kompresyon, profesyonel bir bitiş için sesinizin ihtiyaç duyduğu parlamayı sağlayacaktır. Tabi herşeyde olduğu gibi bununda fazlası zarar, çok fazla uygulandığından sesin doğallığını kaybetmesine sebep olabilir. EQ ile olduğu gibi, burada da incelik anahtarıdır.
Radyo sunucuları ve reklamlar, seslerinde çok daha fazla sıkıştırmaya sahip olma eğilimindedir. Bu durumlarda, ağır bastırma bariz bir etki olarak kullanılır ve bu da yüzünüzün sesine güçlü bir etki bırakır.
İşte bu kadar! Başardın. Kulaklarınızı dinlendirmek için 10-15 dakikalık bir mola daha verin tabi kahveyi unutmayın. Dinlendiniz mi şimdi son ayarlamaları yapın.
Kaydı dinledin ve beğendiysen dışarı aktarmanın zamanı geldi. Farklı DAW’lerin bu süreç için farklı isimleri vardır. ‘Sıçrama’, ‘dışa aktarma’ ve ‘işleme’ en yaygın olanlarıdır. Bu, tüm efektler ve düzenlemeler ile kaydınızdan normal bir ses dosyası oluşturma işlemidir.
Her zaman MP3 yerine WAV formatında dışa aktarın. Sadece müşteriniz MP3 formatında isterse o zaman MP3 formatında dışa aktarın, eğer kullandığınız video düzenleme yazılımı WAV’ı desteklemiyorsa veya özellikle uzun bir ses kaydınız varsa (podcast gibi) ve daha küçük bir dosyaya ihtiyacınız varsa daha hızlı yükleme hızı için boyut.
Dışa aktarırken ayarları kontrol edin. Bit derinliği 16 bit olmalıdır. Sesi videoya senkronize ediyorsanız, örnekleme oranı 48kHz olmalıdır. Aksi halde, 44.1kHz olmalıdır.
Bir videonun nasıl seslendirileceğini öğrenmeye çalışıyorsanız, bir sonraki adım sesi video düzenleme yazılımınıza aktarmaktır.
Sesinizle yeni bir ses kanalı oluşturun ve videonuzla senkronize edin. Mükemmelleştirmek için video düzenleyicinizde küçük düzenlemeler yapmanız gerekebilir.
Final Cut Pro Audio Track Senkronizasyonu
Artık harika seslerin nasıl yapıldığını biliyorsun!
İşte bu tebrikler! Mükemmel bir ses kaydettiniz. Çok acı verici olmadı değil mi?
Benden sıkıldınız biliyorum ama ayrılmadan önce bir isteğim daha var – aşağıdaki eylem adımlarını tamamladığınızdan emin olun.
Uygulamaya koymadıkça tüm bu bilgiler değersizdir.
Eylem Adım 1 – Bilgisayarınıza kaydetmek / yazdırmak için bu kılavuzun PDF sürümünü indirin. Bu şekilde, ses kaydı yaparken çok daha rahat edeceksiniz.
Eylem Adım 2 – Doğru ekipmana sahip olduğunuzdan emin olun. Mikrofon olmadan ses kaydetmek oldukça çok zor olacak.
Eylem Adım 3 – Bu kılavuzu tam olarak izlemek için takviminizde biraz zaman ayırın (en az bir saat). Herhangi bir adımı atlamazsanız, iyi sonuçlar elde edeceğinize emin olabilirsiniz.
Eylem Adım 4 – Bu makaleyi faydalı bulacağınız en az bir arkadaşınızla paylaşın. Ya da sosyal medyada paylaşın. Tamamen ücretsizdir, lütfen unutmayın hayat paylaşınca güzel 🙂 Paylaşmanız bizim büyümemize ve bunun gibi daha fazla makale yazmamıza yardımcı olur.
Aklınıza takılan birşey var ise asşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz.
Sürçü lisan ettiysek afola 🙂
Bu makalenin size yardımcı olup olmadığını bize bildirirseniz çok seviniriz.