Seslendirme, vücudun fiziksel kapasitelerinin maksimum seviyede kullanılmasını gerektiren bir sanat dalıdır. Her ne kadar yalnızca ayakta durarak konuşmak olarak algılansa da hem iç organların hem de ekstremitelerin efektif kullanımını gerektirir. Dolayısıyla seslendirmeden önce egzersiz yapmak, sesinizi daha iyi ve etkili kullanabilmenize olanak sağlar. Yapılacak olan bu egzersizlerin her birinin bir amaca yönelik olması gerekir. Birbiri ardına yapılacak, fakat sizi hiçbir sonuca ulaştırmayacak egzersizler bir de üzerine zaman kaybına sebep olacaktır.
Öncelikle yapılması gereken ilk egzersiz nefes eğitimi ile ilgili olmalıdır. Doğru nefes almakla başlayalım. Doğru nefes diyoruz çünkü gün içerisinde binlerce nefes almamız rağmen aslında özellikle dikkat etmiyorsanız bu nefeslerin tümü, tekniğe uygun alınıyor. Doğru nefesten kastımız, diyafram nefesidir. Sesin daha pürüzsüz ve doğru orantılı kullanımı için diyafram nefesi ile sesinizi yönetmelisiniz.
Diyafram nefesi nasıl alınır sorusunu egzersiz yaparak cevaplayalım. Derin bir nefes aldıktan sonra, havayı dişlerinizin arasından tıslayarak çıkarın. Doğru nefes alıp almadığınızı anlamak için, verdiğiniz nefesin uzunluğuna bakabilirsiniz. Bu noktada önemli olan, ses tellerinizi zorlayıp, tahriş etmemeniz. Unutmayın ki, bu işi yapmak için ihtiyacınız olan en önemli şey sesiniz. Ve hiç şüphesiz onu iyi korumak istersiniz.
Bu egzersizi başarıyla tamamlayıp diyafram nefesini doğru bir şekilde almanın bir diğer yolu da balon şişirmekten geçiyor. Şişirdiğiniz balon sayesinde nefesi doğru kullanmayı ve ciğerlerinizin hava kapasitesini arttırmasını sağlamak mümkündür. Balonu şişirirken, nefesinizi uzun ve yavaş bir şekilde verin. Bu diyafram kullanımınız için de önem taşıyan bir harekettir.
Bir diğer egzersizimiz ise, kalem yardımıyla kitap okumak. Dilin ve dudak tembelliğinin önüne geçmek için de yapabileceğiniz bu egzersiz, kelimeleri daha düzgün ve anlaşılır çıkarmanızı sağlayacaktır. Bir seslendirme sanatçısı olarak söylediklerinizin ya da vermek istediğiniz mesajın karşıdaki tarafından hemen anlaşılması gerekir, ancak pek çoğumuz günlük konuşmalarımızda dudaklarımızı yeteri kadar aktif kullanmadığımız için yavaş yavaş sesleri dudaklarımızı kullanmadan çıkartmaya alışırız. Bu tembellikle savaşmak için ise yapmanız gereken en temel etkinlik dudaklarınızı aktif olarak kullanarak konuşmanız. Bu sebeple seslendirme kaydından önce, kalemle 5-10 dakika yapacağınız egzersiz başarılı bir iş ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır. Egzersizin nasıl yapıldığına gelecek olursak; bir kalemi alıp dişlerinizin arasına koyun, ardından bir şeyler okumaya başlayın. Yaklaşık 10 dakika kadar bu egzersizi tekrarlayın.
Her gün belirlediğiniz bir aralıkta ve seslendirme seanslarınızın öncesinde yapacağınız bu antrenman ayıracağınız 10 dakikanın faydasını hemen göreceksiniz.
Üçüncü egzersizimiz nefesi tutmak. Az önce nefesin seslendirme sanatçıları için ne kadar önemli olduğundan bahsetmiştik. Birinci maddede anlattığımız egzersiz doğru nefesin nasıl alınacağıydı, bu sefer nefesimizi tutmak üzerine bir egzersize yer vereceğiz. Bu, bir bardak su ile veya duş sırasında otururken nefesinizi tutarak yapabileceğiniz bir egzersizdir. Burada amaç, yavaş ve derin nefesler alarak ciğeri doldurmak, tutabildiğiniz kadar tutmak ve ardından yavaş yavaş tekrar ciğerleri nefesle doldurmaktır. Sonuç olarak ise, nefes kontrolünü sağlamaktır. Bu egzersizin en büyük faydası akciğer kapasitenizi genişletmeniz ve daha uzun cümle seslendirmeleri içeren bir projede zorlanmamanızdır.
Çocukken dilimizle farklı şekiller yaparak oynadığımız oyunları herkes hatırlar. Şimdi tekrar eski günlerdeki gibi dilimizi şekilden şekle sokacak egzersizler yapacağız. Dilinizi yuvarlayıp, açın. Bu hareketi birkaç kez yaptıktan sonra, sanki dişlerinizi sayıyormuşçasına diliniz ile her dişinize bir kez dokunup diğerine geçin. Daha sonra dilinizi çıkarabildiğiniz kadar dışına çıkarıp burnunuza dokunmaya çalışın. Çok komik görünüyor farkındayız, ama bu egzersizin sesinize büyük yardımı dokunacağını unutmayın. Her gün yaklaşık 15 dakikanızı ayırıp yapacağınız 20 tekrar sayesinde bu egzersiz, dil ve dudak tembelliği için de faydalı olacaktır.
Şimdi anlatacağımız egzersiz ise metin okumada sizlere fayda sağlayacaktır. Kitap ya da gazete okurken bazı kelimeleri atlayıp geri döndüğünüz ya da yanlış okuduğunuz olmuştur. Belki bu durum günlük hayatınızda çok fazla probleme sebep olmuyor olabilir, fakat kayıt esnasında başınıza gelmesini istemezsiniz. Zira böyle bir durumun yaşanması halinde kaydınızın dijital montajı sırasında bir hayli zorlanacak hatta kayda tamamen yeniden başlamanız gerekebilecek. Bu sebeple anlatacağımız egzersizin ne kadar önem taşıdığını kabul etmelisiniz.
Malum seslendirme sırasında okuduğunuz metin söz konusu olduğu zaman göz ve sesin tam ve doğru senkronizasyon içinde olması lazım. Bunun için size tavsiyemiz ise basit: Evde otururken yüksek sesle, kelimeleri olabildiğince net dudak hareketleriyle ve hızlı bir şekilde kitap okuyun. Başta hata yapma olasılığınız yüksek tabii, hataların sayısının fazla olması sizi üzebilir. Fakat tekrarlar arttıkça hatalarınızın azaldığını fark edeceksiniz. Bu şekilde ilk kez gördüğünüz bir yazıyı da hatasız ve hızlı bir şekilde okumaya başlayacaksınız. Siz her seslendirme yaptığınızda karşınıza çok hızlı okumanız gereken metinler gelmeyebilir belki ama, göz ve ses senkronizasyonu için önemli bu egzersizi yapmak seslendirme kariyerinizin geleceği için avantajlı olacaktır.
Son olarak ise, vücudunuzun genelinin ve yüzünüzün rahat bir konumda bulunması için yapabileceğiniz bir egzersizden bahsetmek gerek. Seslendirme esnasında yanlış yapma endişesiyle yüzünüz ya da vücudunuz kasılabilir. Vücudunuzda meydana gelecek bir kasılma, nefes alışınızı ve dolayısıyla sesinizi etkileyecektir. Bütün bu olasılıkların önüne geçmek adına, her kayıttan önce yapacağınız bir gevşeme egzersiziyle sorunsuz olarak işinizi tamamlayabilirsiniz. Egzersizi, yüzünüze yapacağınız bir masaj ve vücudunuza