Seslendirmenin Temel Noktası ‘Konuşma’ Nedir?
Biz insanları, evrendeki diğer varlıklardan ayıran en önemli özelliklerimiz; düşünme gücümüz ve düşündüklerimizi ifade edebilme becerimizdir. Konuşma yeteneğimizden dolayı ‘dil’, insanı insan yapan niteliklerin başında gelir. Konuşma sırasında birçok organımız çalışır. Dil, damak, diş, ses teli, dudak, gırtlak, ağız gibi…
Konuşma; düşüncelerimizi sözcüklere dönüştürdüğümüz, duygularımızın seslendirilmesidir. Ses, nefes, damak, diş, geniz, gırtlak ve dudaklarda biçimlenerek anlamlı sözcükler oluştururuz. Bu anlamlı sözcüklerin, başka biri tarafından tepki alabilecek şekilde olması konuşmamızın içeriğinin anlaşılıp anlaşılmadığını bize gösterir. Gerek gündelik hayatımızda gerek iş hayatımızda gerekse de başka alanlarda başarılı olabilmek için konuşma becerimizin geliştirilmesinin önemi gittikçe artmaktadır.
Konuşmanın en önemli kısmı ise; seslendirme ve tondur. Bizler ilk olarak kendi ses tonumuzu ve rengini kavramalıyız. Günlük yaşantımızda ev ortamımızda, iş ortamımızda, arkadaş çevremizde, müdürümüzle ya da dostlarımızla konuşurken farklı ses tonları kullanırız. Bu ses tonlarımız, içinde bulunduğumuz ruhsal durumumuza göre de değişiklik gösterir. Ses tonumuz içinde bulunduğumuz ortama veya karşımızdaki dinleyiciye göre ayarlamamız, konuşmamızın etkisini arttırır. Anlatılmak istenen durumun/ mesajın karşı tarafa bırakılmak istenen etkisine göre sesimizin alçaltılıp veya yükseltilmesi, uygun konuşma ortamının oluşmasını sağlar.
Örneğin; kızgın, rahat, keyifli, gergin vb. durumlardaki ses tonlarımız birbirlerinden çok farklıdır.
Bu kısa bilgilendirmenin ardından sizler de seslendirme metinlerinizi hazırlarken, seslendirme sanatçısının hangi tonlarda seslendirme yapmasını istiyorsanız ona göre minik notlar eklemeyi unutmayın!